NYHETER

 

Utbildningsdag med fokus på hälsa och hygien

Vårens utbildningsdag gick av stapeln på Scandic i Västerås den 23 april.
Två erfarna veterinärer engagerade ett femtiotal deltagare med föreläsningar om djurvård- och hälsa.

Lillemor Wodmar, sekreterare i Djurhemsförbundet och hedersdoktor vid SLU, inledde dagen med att föreläsa om djursjukvård, sjukdomssymptom hos hund och katt och smittskyddsarbete på djurhem. Rutiner för att förebygga och upptäcka sjukdom, samt för att upprätthålla god hygien är av största vikt. Utbilda volontärer och personal, separera karantän, veterinärbesikta, vaccinera och använd skyddskläder, och så klart: handtvätt, handtvätt, handtvätt! Lillemo berättade att särskilt kattbett bör tas på stort allvar på grund av bakterien Pasteurella Multocida som finns i kattens mun. Skulle olyckan vara framme är det bäst att tvätta med väteperoxid och uppsöka läkare.

Tina Mannerfelt, specialist i djurtandvård, informerade om tandsjukdom hos, framförallt, katter. Det kan vara svårt att upptäcka tandvärk hos katt eftersom de, som även andra bytesdjur, ofta döljer att de är sjuka och upplever smärta. Exempelvis slutar djuret sällan äta även om det har ont. Det är därför viktigt med regelbundna veterinärkontroller och att iaktta signaler som till exempel rodnat tandkött, tovor i pälsen (kan tyda på problem med framtänder) och svårigheter att tugga. TR/FORL är en särskilt smärtsam tandsjukdom som drabbar många katter, vilken ofta kräver röntgen för upptäckt och behandling. Goda nyheter är att katter kan leva väl med utdragna tänder, vilket är nödvändigt då TR konstaterats.

Angående er annonskampanj med hotande att skjuta hunden!

Djurhemsförbundet är en rikstäckande organisation med 37 anslutna djurhem runt om i landet. Vi har reagerat med stark avsky över er kampanj: Att skjuta hunden om man inte nappar på ert erbjudande. Många har kontaktat oss och bett oss agera! Många är väldigt upprörda! Många mår väldigt dåligt av denna bild.

Enligt samtal med er den 7/6 så är det er redaktion som har tagit fram den roliga skämtsamma bilden fick jag till svar. Det är ett skämt och ni kommer inte att skjuta hunden. Men var är det roliga? Barn ser bilden och blir ledsna. De förstår inte skämtet. Det gör faktiskt absolut inte vi heller. Kan ni förklara vad som är roligt?

På djurhemmen runt om i landet så märker vi ofta att då brott mot djur, djurplågeri m.m uppmärksammas i media så ökar just våld mot djur. Många galningar kan faktiskt få en fix ide´ av just sådant. Att kanske skjuta en hund eller katt. Vi vill uppmana er att genast ta bort denna osmakliga annonskampanj. Vi ber er tänka till lite mera i framtiden då ni planerar kampanjer. Att rikta ett vapen mot någon eller något på skoj är mycket dålig vapenetik!

Det är vi på djurhemmen runt om i landet som får ta hand om dessa vanvårdade, misshandlade, plågade djur som farit illa. Vi får faktiskt in djur som folk skjutit med luftgevär, softairguns, pilbåge m.m. bara på skoj. Vi ser fram emot en återkoppling från er redaktion.

Vänligen Djurhemsförbundet

Stoppa avelsplanen för svensk bondkatt!

Djurhemsförbundet är väldigt förvånade och mycket upprörda över att Jordbruksverket har godkänt avelsprogrammet för Lantrasföreningen Bondkatten.
Våra 36 medlemsföreningar runt om i landet är de som tar hand om hemlösa djur, främst katter som blivit övergivna, hemlösa och far illa. Vi kämpar för att minska kattbeståndet genom kastreringskampanjer, med att sprida information om kattskötsel, allt genom ideellt arbete så att katternas status i samhället skall höjas. Vi har redan ca 150.000 hemlösa katter i vårt land som är i stort behov av hjälp. Att avla fram flera s.k. Bondkatter för att rasen bondkatt inte skall dö ut, låter helt galet. På våra djurhem har vi länge kämpat för obligatorisk id märkningskrav och för att höja kattens status.

Vi har redan ca 150.000 hemlösa katter i vårt land som är i stort behov av hjälp. Att avla fram flera s.k. Bondkatter för att rasen bondkatt inte skall dö ut, låter helt galet. På våra djurhem har vi länge kämpat för obligatorisk id märkningskrav och för att höja kattens status. De nya föreskrifterna från Jordbruksverket med förbud mot oplanerad avel välkomnade vi och såg det som ett lyft för katterna. Bondkatterna på gårdarna skulle minska, och vi skulle förhoppningsvis få slut på ”buskavel” och kattungar som många gånger föds upp i vinstsyfte.

Vi anser inte att det godkända avelsprogrammet överensstämmer med den nya lagstiftningen!

Ni skriver under Allmänna råd: Katter som rör sig fritt ute bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade att föröka sig okontrollerat. Det här är något som våra djurhem sprider till våra besökare och till de som ringer och rådfrågar om katthållning. I den nya Lantrasföreningen avelsplan verkar detta vara accepterat och något som ni i deras fall har godkänt.

Föreningen skriver också om P-piller som ett alternativ till sterilisering. P-piller kan bl.a. ge Juvertumörer och livmoderinflammation. Det kan också vara svårt att veta att katten verkligen får i sig pillret. Är honan dessutom dräktig så finns det alltid risk för fosterskador, samt dödföddhet. Nu då det inte finns p-piller för katt att tillgå så används ofta humanpreparat.

Djurhemmen arbetar med att vårda och rädda djur, med ibland kostsamma operationer och vård. Först skall Lantrasföreningen producera katter, sedan skrivs det om kullreducering och avlivning för katter som inte skall gå i avel. Vilket känns helt fel för oss som lägger ned så mycket ideell tid på rehabilitering av skadade, oönskade och sjuka djur. 

Djur skall inte utsättas för sjukdom och onödigt lidande!

Föreningen skriver också om att inte medicinera i förebyggande syfte. Drabbas katterna av kattpest eller kattsnuva,
vilket kan förhindras med något så enkelt som vaccination, är väl att utsätta djur för ett onödigt lidande? Vaccination är något som både SVA och Veterinärförbundet rekommenderar 
både för inne och utekatten. Även parasiter är ett stort problem för katter som går ute och äter råtta, fågel, mus. Det är också ett lidande som lätt kan avhjälpas med medicinering.

Vi har även en fundering över hur detta ska kunna kontrolleras? Den kontrollmyndighet som ska kontrollera att avelsprogrammet efterlevs och fungerar, kommer få problem då de även ska kontrollera att det är en bra djurhållning och att gällande lagar och föreskrifter efterföljs då avelsprogrammet på flera punkter inte överensstämmer med djurskyddslagen.

Djurhemsförbundet vill härmed uppmana Jordbruksverket att ompröva sitt beslut och dra tillbaka 
godkännandet av Föreningen Bondkattens avelsprogram.

Vi har tyvärr fått veta att finaste Eivor Karis har somnat in strax före jul i den aktningsvärda åldern av 91 år.

När Länsveterinären Sten Hedner 1991 bildade Djurhems-föreningen ringde han direkt till Eivor och erbjöd henne plats i styrelsen. Eivor har haft olika uppdrag i Djurhemsföreningen sedermera Djurhemsförbundet i många år. Hon var verksam i 25 år innan hon avgick 2017. Hon var även redaktör för den populära skriften Djurhemsnytt.

Eivor besökte många djurhem under sina verksamma år. Hon hade en enorm stor kunskap. Hon kunde prata med den mest prominenta, stroppiga politikern som den enklaste helt vanliga du och jag. Hon tog alla på rätt sätt! 

Hon var en stor förebild för många av oss i djurskyddsbranchen. En fin och go liten dam med stor pondus. Hon var rolig och hade alltid ett roligt, bra svar på allt. 

Älskad, saknad och minnesvärd. Sov Gott i din himmel finaste älskade Eivor.

Styrelsen genom Kim

Eivors minne
Insamling har börjat


För att hedra minnet av Eivor Karis har Djurhemsförbundet bildat ett särskilt minneskonto: "Eivors minneskonto".

Alla gåvor som inkommer på kontot kommer att öronmärkas till något Eivor vurmade för, utbildning på våra djurhem!

Då det ständigt tillkommer nya volontärer så är behovet av utbildning konstant.

Från detta minneskonto kan våra medlems-föreningar söka bidrag för att utbilda sina volontärer i bla. djurvård och smittskydd!

Något som är viktigt för att djuren skall må bra! Djurhemsförbundet påbörjar denna insamling med att öronmärka 25.000 kr till Eivors minne.

Vill du skänka en gåva till Eivors minne?
Märk gåvan med Eivors minne.

Vi vill bara tacka än en gång för att ni fanns och stöttade mig när Felix var i knipa. Det var med er hjälp som vi tre kunde fira jul tillsammans.
För det är vi evigt tacksamma för!
Hälsningar
Felicia, Ayden och katten felix!